Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság éjjel-nappal hívható gyermekvédő hívószáma: 06-80/630-155

Elsős tanítók - 2019/2020

 

Európában a Halloween hosszú időre feledésbe merült. Néhány helyen elvétve jelmezbe öltöztek, és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. A Halloween egy speciális angolszász ünnep maradt egészen a legutóbbi időkig és csak a televíziózás korában lett belőle egy egyre általánosabban elterjedt, és már sokkal inkább elüzletiesedett világi, semmint vallásos ünnep.

A Halloween ősi kelta halotti kultusz ünnepe, boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek éjszakája. Ideje: minden év október 31.

A tök belsejében mécsessel világító töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb kelléke, illetve tradicionális szimbóluma. A faragott sütőtök Halloween jelképévé vált. A kivájt töklámpás angol elnevezése „Jack O'Lantern”, azaz „Lámpás Jack”.

Magyarországon is nagy ünneppé vált. De ami sokak szemében a legfontosabb, hogy Győrszentivánon is megünnepeltük a Halloween-t. Mindenki kitette a töklámpásait az ablakba a kerítésre vagy a lépcsőre.

Október utolsó csütörtök estéjén ijesztő jelmezekbe bújt a Váci iskola apraja-nagyja is.

Kísértetjárta hellyé változtak az iskola folyosói és tornaterme.

Volt itt mindenféle jelmez, Boszorkány –Zombi –Szellem –Kaszás – Vámpír - Csontváz - Halál és mindenféle ijesztő dolog. Alig ismertük fel egymást.

A jelmezeket és a kifaragott töklámpásokat is díjaztuk. Díjazás után nagy cukoreső hullott, mindenkinek legalább egy maréknyi cukor jutott. Míg a gyerekek ették a cukrot, addig és utána is a Halloween diszkón táncoltunk, mulattunk!  Pihenésül pedig az összes gyerek és felnőtt körbe járta a falut kivilágított töklámpásokkal! Nagyon jó buli volt! Ha idén nem voltál, jövőre majd gyere Te is!

Mitring Olivér 6. a osztályos tanuló

 

halloween 2016 01

csaladi nap 2016 02

halloween 2016 03

halloween 2016 04

      dig temahet  tehetseg  hatartalanul logo boldog iskola logo